Как да предпазим климатика си през зимата и от какви грижи се нуждае през този сезон?

By adminНовиниWith 0 comments

Зимата отново е тук и освен красивите гледки, които снегът ще ни предложи, трябва да очакваме и да се приготвим за неизбежните ниски температури. Всеки избрал климатика като средство за отопление, трябва да е наясно със спецификите на модела, а също така и с поддръжката му. Правилната експлоатация на климатика намаля енергийния му разход, а освен това удължава и живота на самия уред.

Няколко съвета или грижи за климатика, които ще ви спестят пари и нерви през зимните месеци

 

Редовно почистване филтрите на климатика

Редовно почистване на филтрите на климатика през зимата, грижи за климатикаЕдна от най-важните стъпки, при полагането на грижи за климатика, е чистенето на филтрите. Запушени и мръсни филтри значително намаляват ефикасността на климатика. Редовното почистване на филтрите (поне веднъж месечно, при помещения с повече прах или тютюнев дим е добре да бъдат измивани поне два пъти в месеца), може да намали консумацията на енергия на климатика до 15%. Друг проблем при нередовно почистване на филтрите е и риск от поява на неприятна миризма.

Почистването се прави на течаща вода и не се използват препарати. За сушенето на филтрите не се използват електроуреди! В случай на захабени и износени филтри е необходимо да се закупят нови и да бъдат заменени.

 

Работа на климатика

Грижи за климатика през зимата - Не спирайте климатика през зиматаПрез по-студените зимните дни е добре климатикът да не бъде изключван, тъй като при минусови температури честото спиране и пускане на уреда води до заледяване на външното тяло и съответно е предпоставка за по-сериозни повреди.

При непрекъсната работа на климатика може да се направи между 20% и 30% икономия.

 

Замръзване на климатика

Как да размразим климатикаВсеки един бюджетен климатик може да замръзне, когато външната температура е много ниска.

Голяма влажност на въздуха е също предпоставка за този проблем. При замръзване на външното тяло се натрупва и лед, който пречи на нормалната работа на уреда. Решение на този проблем може да бъде включване на режим „охлаждане” за няколко минути.

 

Препоръчано от Марси ПКМ

Ако все още изпитвате колебания при избора си на климатик за зимата, ние от Марси ПКМ горещо препоръчваме подовите модели Daikin от серията FVXS-F.

Виж повече