Daikin – другото име на климатиците или историята на световния лидер в климатизацията

By adminНовиниWith 0 comments

Иновативните разработки на Daikin от началото до днес

 

Основателят на Daikin - Акира ЯмадаDAIKIN, световноизвестната компания за производство на иновативни технологии в сферата на климатизацията, стартира дейността си през 1924 г. в Осака, Япония. Основана от Акира Ямада, първоначално компанията носи името Osaka Kinzoku Kogyosho Limited Partnership и произвежда тръби за радиатори за използване в авиационната промишленост. През този период климатизацията все още е млад и не толкова доходоносен бизнес, а и последвалата криза през 1927 г. е препятствие пред новосъздадената компания.

 

Началото на 30-те години се оказва изключително ползотворно за икономиката в Япония заради започналата война и необходимостта от изграждане на модерна армия. През 1933 г. Daikin започва производство на агенти за хладилници на основа на флуора. Опитите за производство на хладилници с метил-хлорид от същия период са успешни и първият хладилник с тази технология е наречен Mifujirator. През 1936 г. той е доставен за използване в железопътна компания за тестови изпитания, като първия климатик за влакове в Япония.
Централата на Daikin в Осака

Любопитно

Kорпоративното лого на Osaka Kinzoku Kogyo Co. Ltd от 1934 г. изглежда така:

Старото лого на компанията за климатици Daikin

 

 

Първите климатици за дома, които охлаждат и отопляват

 

Първите климатици в корпус на Daikin от 1951 г.1951-ва година Daikin стартира производството на първитe климатици в корпус, а малко по-късно през 1958 г. се поставя и началото на серийно производство на климатици за дома с ротационен компресор. Същата година се създават и климатици, които освен да охлаждат са с възможност за отопление.

През 1960 г. започва масовото производство и разпространение на пазара на масло-хидравлични помпи и подобно оборудване. 1969-та е годината, в която Daikin отново иновират и създават климатична мултисплит система с едно външно тяло.

 

Централата на Daikin Europe N.V. в БелгияСлед големия успех на японския и американския пазар, Daikin отправя поглед и към европейските пазари и през 1973 г. в Белгия се появява Daikin Europe N.V. Компанията Daikin е и първият японски производител на климатици, който основава собствена централа в Европа и набира широка популярност на стария континент.

Крачка с ключово значение в историята на климатизацията е създаването на инверторен климатик през 1981-а. Те са много по-икономична технология, тъй като сами регулират изходящата мощност на компресора за достигане на желаната температура.

 

Първата VRV климатична система на DAIKINГодина по-късно (1982 г.) е създадена още една иновация в областта на климатиците – първата VRV климатична система за сгради с голям обем. VRV системите на Daikin са предназначени за отопление и охлаждане на множество зони. Тези климатични системи се състоят от вътрешна и външна част и могат да бъдат на разстояние до 100 метра (сграда със 17 етажа). Гъвкавото им приложение бързо превръща тази технология на Daikin в предпочитана от множество потребители, като скоростно измества традиционните климатици.

 

Първият климатик в света, който контролира влажността на въздуха

Daikin Ururu Sarara, съвременен климатик

Daikin създават и първата в света технология за климатизация, която е с възможност за контрол над количеството влага във въздуха през 1999 г. Климатиците от серията Ururu Sarara  са революционно откритие за битово използване, супер икономични за – с нисък разход на електроенергия и оптимален комфорт за потребителите.

 

Промяна в името на компанията на Daikin Industries Ltd

Лого на Daikin

Първоначалното име на компанията е сменено още през 1963 г. на Daikin Kogyo Co. Ltd., но окончателната промяна в наименованието се прави през 1982 г., когато тя е преименувана на Daikin Industries Ltd. Името е запазено и до днес и е известно в целия свят. Търговската марка климатици Daikin е символ на качествена и дълготрайна технология за комфорт в дома, офиса, промишлени предприятия и т.н.

 

 

Лидерска позиция на пазара за климатични системи за марката Daikin

 

Завод на Daikin в ЧехияЗавладяла японския и америкнския пазар, компанията Daikin извършва мощна инвазия и в Европа. Компанията непрестанно се разраства и развива и днес има стотици офиси в много държави. Освен с климатизация Daikin се занимава и с производство на химикали, а през 2004 г. е създадена базата Daikin Device Czech в Чехия за производство на компресори за климатици. Същата година OYL McQuay, световен производител на климатични и вентилационни системи, става част от семейството на компанията Daikin.

 

Сътрудничество между Daikin и GoodmanЗакупуването на голямата американска марка Goodman, специализирана в производството на климатици и системи за отопление, е една от важните стъпки за изграждане на солидна основа за позиционирането на Daikin като водеща компания на световния пазар за климатични системи.