VRV системата на Daikin – революционна технология променила пазара за климатици

By adminНовиниWith 0 comments

Иновацията на Daikin – VRV система за климатизация сгради

 

Daikin първи изобретяват революционната технология Variable Refrigerant Volume (VRV) през 1982 година. Стъпването на пазара на VRV климатична система променя тотално представата за отопление и охлаждане на сгради. От създаването на технологията до днес, Daikin са лидер на пазара и тяхната VRV система няма конкуренция сред останалите производители. В момента хит на пазара е най-новата супер иновативна VRV IV климатична система от четвърто поколение. Тя осигурява пълен комфорт на климата, висока енергийна ефективност и интелигентен контрол, което означава гъвкавост и адаптивност на климатичната система в цялата сграда.

 

Какво точно е VRV технологията?

Лого VRV Daikin

Буквално съкращението VRV (VRF) означава „променливо количество/поток на хладилния агент„, който се използва в инверторната термопомпена система за климатизация. Обемът на хладилния агент в системата се регулира постоянно в двата режима – отопление и охлаждане, и то във всички зони, за да се постигне високо ниво на енергиийна ефективност и комфорт.

 

Усъвършенстване на VRV климатична система от създаването до днес

1982 г.

Стартира оригиналната VRV система, която включва 6 вътрешни тела.

1991 г.

Въвеждане на VRV система за топлинно възстановяване – HRV (Heat Recovery System).

1994 г.

Инверторните климатични системи HRV включват 16 вътрешни тела. Daikin получават сертификат ISO9001.

1998 г.

VRV климатичните системни вече използват R-407C фреон.

2003 г.

Създава се второ поколение на VRV II – първата в света климатична система, работеща с променлив фреонов поток R-410A. Системата включва 40 вътрешни тела.

2005 г.

VRV II еволюира в система с водно охлаждане VRV WII, налична с термопомпа и със система за възстановяване на топлината.


2006-2007 г.

На пазара вече е новата VRV III система за климатизация, налична в няколко варианта: с термопомпа, топлинно възстановяване и охлаждаща система.

2008 г.

Daikin иновират с VRV III-C с ново поколение термопомпи, които могат да работят в диапазон до -25?C.

2009 г.

VRV III вече е с водно охлаждане VRV-WIII. Предлага се в 9 различни външни комбинации от 8 до 30HP. Налична е и геотермална версия.

2010 г.

Ново иновативно подобрение на VRV системите (VRV-IIIQ), които все още работят с фреон R-22. Налични са варианти с термопомпа и топлинно възстановяване HR (heat recovery).

2012 г.

Daikin празнува 30 години от създаването на VRV системите за отопление и охлаждане.

2013 г.

Вече е налична и най-новата технология на Daikin – VRV IV от четвърто поколение.

 

 

Елементи на съвременна VRV система

 

 VRV система за цялостна климатизация на сгради

 

Какво прави VRV системата на Daikin наистина уникална?

 

В основата на всяка Daikin система VRV ® и VRV S е уникалният и високоинтелигентен инверторен компресор. Тази модерна технология позволява на външното тяло да променя работната си скорост в зависимост от нуждите за отопление или охлаждане на съответните зони. Това води до по-прецизно регулиране на температурата, осигурявайки несравнима степен на абсолютен комфорт. Същевременно VRV системата е с висока степен на енергийна ефективност.

 

VRV климатична система – идеално решение за цялата сграда

 

Daikin VRV системите предлагат интегриран метод за отопление, охлаждане и вентилация на топла вода в големи и средни сгради. Енергията, изразходвана за всички тези функции на системата, е минимална и всъщност е на базата на ефективно рециклиране на топлина. Отработената топлина от външните тела в режим на охлаждане може да се използва за получаване на топла вода или за отопление на други помещения. Така VRV системата на Daikin значително увеличава енергийната ефективност и намалява въглродните емисии. Гарантира се максимален комфорт навсякъде в сградата без излишно разпиляване на енергия.
Специалистите на Daikin са помислили и за интелигентен начин на управление на системата, която може да се контролира и поддържа от едно място. Софтуерът и модулната конструкция на Daikin VRV позволяват да се избере точната комбинация от външни и вътрешни тела и правилните функции според потребностите на цялата сграда.